Aandoeningen

Tandenknarsen

Wat is tandenknarsen / kaakklemmen?

Tandenknarsen of knarsetanden is het krachtig over elkaar schuiven van de tanden en kiezen. Kaakklemmen is het krachtig op elkaar klemmen van de tanden en kiezen. Tandenknarsen en kaakklemmen worden samen ook wel bruxisme genoemd. Vaak is het een proces dat onbewust optreedt. Stress kan hierbij een uitlokkende factor zijn.

Tandenknarsen of kaakklemmen is een uiterst vervelende en belastende aandoening die veel klachten kan geven, zoals:

  • Pijn in de kaken door een verhoogde spierspanning of aan de tanden en kiezen
  • Slijtage van de tanden waardoor deze gevoeliger zijn voor gaatjes
  • Hoofdpijn
  • Slecht slapen
  • Vermoeidheid

Hoe is tandenknarsen te behandelen?

Klachten van bruxisme zijn op meerdere manieren te behandelen.

Het minst invasieve middel is het dragen van een bitje. Deze is bijvoorbeeld te verkrijgen via de tandarts. Een bitje wordt ’s nachts gedragen en voorkomt slijtage door het knarsen tijdens de slaap. Het is alleen bedoeld om erger te voorkomen en doet verder niks aan het tandenknarsen zelf.

Een actieve behandeling van bruxisme is kaakfysiotherapie. Dit vindt plaats bij een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het kaakgewricht. De fysiotherapeut praat met de patiënt over de oorzaak van het knarsen of klemmen, masseert de betreffende spier en geeft oefeningen mee om thuis te doen. Met de juiste motivatie en inspanning van de patiënt is dit een uiterst effectieve behandeling.

Hoe helpt Botuline Toxine tegen tandenknarsen?

Tandenknarsen en kaakklemmen kunnen ook behandeld worden door middel van het injecteren van botuline toxine oftewel Botuline Toxine. Botuline Toxine is een spierverslapper. De meeste mensen kennen het voor het vervagen van rimpels en lijntjes zoals in de frons of de kraaienpootjes. Het werkingsmechanisme is in principe hetzelfde. In de frons en bij de kraaienpootjes vermindert Botuline Toxine de rimpels door het verslappen van de spier die die rimpels veroorzaakt. In de kaak vermindert Botuline Toxine het tandenknarsen of kaakklemmen door het verslappen van de spier, namelijk de kauwspier, die zorgt voor het knarsen of klemmen.

Hoe ziet een behandeling met Botuline Toxine tegen bruxisme eruit?

Een behandeling bij Beauty Centre Maastricht wordt altijd voorafgegaan door een kosteloos en vrijblijvend consult. Tijdens dit consult worden uw klachten in kaart gebracht en wordt bepaald of een behandeling met Botuline Toxine een goede keuze is voor u. Vervolgens wordt er gekeken naar de ligging en sterkte van de kauwspieren. Op basis van deze informatie wordt bepaald hoe hoog de dosering moet worden en hoeveel prikjes er nodig zijn. Gemiddeld zijn er 3 prikjes nodig per kant ter hoogte van de kaken. De prikjes zijn vrijwel pijnloos. Verdoving is in principe niet nodig.

14 tot 28 dagen na de initiële behandeling is het maximale effect merkbaar en vindt er een controle plaats. Tijdens deze controle wordt beoordeeld of de behandeling voldoende effect heeft en of er nog een aanvullende behandeling nodig is. Soms is het nodig om, naast de kauwspier bij de kaken, ook de kauwspier bij de slapen te behandelen.

Wat is te verwachten na Botuline Toxine tegen tandenknarsen?

Het effect van de botuline toxine houdt 3 tot 6 maanden aan. Hierna lost de Botuline Toxine op en komen de kauwspieren weer langzaam op volle kracht. Het is raadzaam om de behandeling tijdig te herhalen zodat de klachten niet in alle hevigheid terugkeren.

Tevens komt het voor dat de gezichtsvorm verandert na deze behandeling. Een zeer sterke kauwspier zorgt er namelijk voor dat het gezicht hoekig wordt bij de kaken. Als de kauwspier is behandeld met Botuline Toxine dan wordt deze kleiner. Hierdoor wordt het gezicht minder hoekig en meer hartvormig of ovaal. Dit geeft een meer vrouwelijke en zachtere uitstraling. De meeste vrouwen zijn erg blij met dit neveneffect, maar er zijn ook personen die tevreden zijn met hun eigen gezichtsvorm en daar liever niets aan veranderen. Afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur kan het veranderen van de gezichtsvorm als een voor- of een nadeel worden ervaren.

Interesse in een behandeling of kosteloos consult? Klik hier om gemakkelijk en snel een afspraak bij ons te boeken.

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op door hier te klikken.